Nieuwe Nikon D5200

Nikon heeft vandaag officieel aangekondigd dat zij het assortiment DX-formaat camera’s in het middensegment uitbreidt met de Nikon D5200 met 24,1 megapixels, een digitale SLR met talloze creatieve mogelijkheden. Van prachtige foto’s tot fraaie films in Full HD: deze camera geeft je de vrijheid je op geheel eigen wijze uit te drukken en je eigen unieke kijk op de wereld vast te leggen.

Adembenemende beeldkwaliteit
De Nikon D5200, na de D5000 en de D5100 de derde in de serie, vertegenwoordigt een enorme sprong voorwaarts in beeldkwaliteit. Naast de DX-formaat CMOS-beeldsensor met 24,1 megapixels die de fijnste details vastlegt, biedt de nieuwe EXPEED 3- processor razendsnelle beeldverwerking en fantastische rijke kleuren – en bovendien een verbeterde filmopname. De hoge lichtgevoeligheid (100-6400 ISO, uitbreidbaar tot 25.600 ISO) zorgt voor oogstrelende beelden in donkere en slecht verlichte omgevingen en voor grote scherpte in foto’s van snelbewegende voorwerpen.

De Nikon D5200 heeft hetzelfde AF-systeem, dezelfde lichtmeetsensor en hetzelfde systeem voor onderwerpherkenning als de Nikon D7000-serie, waardoor deze camera presteert op een geheel nieuw niveau, met sterk verbeterde beeldkwaliteit. Het onwaarschijnlijk nauwkeurige 39-punts AF-systeem met negen kruissensoren zorgt voor haarscherpe beelden doordat de scherpstelling precies op het gekozen onderwerp plaatsvindt. Tegelijk biedt de RGB-lichtmeetsensor met 2016 pixels zeer precieze belichtingsgegevens aan het systeem voor onderwerpherkenning van de camera, dat de belichting, de autofocus en de witbalans optimaliseert vlak voordat de sluiter wordt ontspannen.

Beelden maken vanuit elke hoek
De handige, kantelbare lcd-monitor van 7,5 cm (3 inch) van de Nikon D5200 biedt de gebruiker alle vrijheid en flexibiliteit om uit alle mogelijke posities mooie foto’s en filmpjes te maken. De monitor kan in vrijwel elke positie worden gezet, waardoor je maximaal creatief kunt zijn met de hoeken van waaruit je fotografeert of filmt. Bovendien is de Nikon D5200 een intelligent ontworpen lichtgewicht camera, met duidelijke menu’s en superieure ergonomische eigenschappen, waardoor het een genot is ermee te werken.

Draadloze communicatie voor het delen van je resultaten
Het draadloos versturen van beelden van je camera naar een smartphone of tablet (AppleTM, AndroidTM) is mogelijk met behulp van de optionele WU-1a draadloze mobiele adapter. Zo kun je bijvoorbeeld de foto’s waar je trots op bent gemakkelijk delen met je vrienden via sociale media of e-mail, en meteen hun reacties zien. Je kunt zelfs je camera op afstand bedienen vanaf je smartphone of tablet, bijvoorbeeld om foto’s te nemen van mensen of dieren zonder hen te storen.

Kwalitatieve HD-films
Switch moeiteloos van fotografie naar het maken van Full HD-films met hoge opnamekwaliteit (tot 60i/50i). De meevolgende scherpstelling van de camera volgt objecten in drie dimensies met fulltime servo-AF (AF-F), zodat bewegende onderwerpen tijdens het filmen steeds in focus blijven. Verder heeft de camera een ingebouwde stereomicrofoon en kunnen films in de camera worden bewerkt, voor een resultaat om trots op te zijn.

Inspirerende effecten en onderwerpsstanden
De Nikon D5200 heeft zeven speciale effecten: Selectieve kleur, Miniatuureffect, High- key en Low-key, Silhouet, Kleurenschets en Nachtzicht. Deze effecten kunnen in realtime worden toegepast op foto’s en films op het livebeeld, zodat je van tevoren weet hoe het eindresultaat er uit zal zien. Bovendien zorgen de ingebouwde functies HDR (hoog dynamisch bereik) en D-Lighting ervoor dat ook taferelen met een hoog contrast met veel beelddetail worden vastgelegd, wat de creatieve mogelijkheden verder ten goede komt. De 16 onderwerpstanden passen de camera-instellingen optimaal aan de verschillende omstandigheden.

Prijzen en beschikbaarheid
De Nikon D5200 is naar verwachting leverbaar vanaf december 2012 voor een adviesprijs van €809 voor de body en €919 voor de D5200 18-55 VR kit.

Belangrijke functies

 • DX-formaat, CMOS-beeldsensor met 24,1 megapixels en EXPEED 3
 • Kantelbare lcd-monitor: met een hoge resolutie, 7,5 cm (3,0 inch), 921.000 beeldpunten
 • Compatibel met draadloze mobiele adapter WU-1a1 (compatible met Apple™ en Android™)
 • Hoge ISO-waarden (100-6400), uitbreidbaar tot 25.600
 • Haarscherp 39-punts AF-systeem met negen kruissensoren in het midden
 • RGB-meetsensor met 2016 pixels
 • Continu-opnamen van 5 bps
 • HDR (hoog dynamisch bereik)
 • Actieve D-Lighting
 • D-film: Full HD-films (1080p) met hoge opnamekwaliteit (tot 60i/50i) en een ingebouwde stereomicrofoon
 • Autofocus bij D-films
 • Ingebouwde stereomicrofoon voor hogere geluidskwaliteit
 • Nieuwe gebruikersinterface
 • 16 onderwerpstanden
 • Zeven effecten, waaronder Selectieve kleur en Miniatuureffect, die al tijdens de opname kunnen worden toegepast
 • Compatibel met de draadloze transceiver WR-R10 en de draadloze transmitter WR-T10, waardoor belangrijke camerafuncties via radiofrequenties op afstand kunnen worden bediend
 • GPS-optie: compatibel met de optionele GPS-eenheid GP-1
 • In Nederland verkrijgbaar in zwart
 • Lichtgewicht body (505 g) met superieure ergonomische eigenschappen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s